Airlie Beach – Austrálie

„Ty vole, kde to jsme? Co se to děje? Tady je snad všude otevříno?“ Do Airlie Beach jsme dorazili za tmy, ale světe div se, tady to normálně žilo. Po pár dnech v Austrálii to byl šok. Bary, restaurace, lidi v ulicích, muzika. No úplně jak z jiného světa. Airlie Beach se nachází na východním pobřeží Austrálie a je to v podstatě takové hip místo, kam jezdí mládež pařit. Je tady dost campů a hostelů přímo v centru města. Jezdí se odtud na Velký Bariérový útes a různé vyhlášené pláže na okolních ostrovech.

IMG_3850

IMG_3851

IMG_3852

IMG_3854

Já byl z toho šrumce úplně perplex. Ale pravda je, že jsme trochu toho života ocenili. Přece jen, bylo fajn, zajít večer po setmění do restaurace. Ale i tak, povídám Marušce: „Týýý, hele, nezdá se ti to tady nějaký hrozně hlučný?“. Oproti Cape Tribulation to tady bylo jako někde na Mácháči, když tam zrovna hraje Paul van Dyk. Až jsem se z toho ošíval. Asi už stárnu, nebo co. Zapakovali jsme naši dodávku v campu, který byl vlastně hned za hlavní ulicí. Spousta dalších dodávek okolo a zlatá mládež, jež si přijela povyrazit. Ozvěna muziky z barů a klubů na hlavní ulici. Nikdo se ale kupodivu s nikým moc nedružil.

IMG_2817

IMG_2818

IMG_2832

Jedině jsem dobře pokecal se dvěmi novozélandskými hipíky, kteří se starým obytným autobusem vymetali Austrálii a objížděli všechny místa, kde se nosí kalhoty do zvonu. Tak nám dali nějaké zajímavé typy kam jet a kam nejet. „Nó, tak jsme už asi rok na cestě po Austrálii. Tenhle starej autobus jsme koupili tady a zatim jezdí, takže to je fajn. Prostě náš barák.“, vyprávěli. „Vy jste byli v Cape Tribulation? Tak tam se taky chystáme. Asi za měsíc tam má bejt nějakej hipízáckej festival u někoho na soukromým pozemku v džungli. Tak to bude dobrý“. Ne že bych byl hipík, ale tohle znělo jako zajímavá akce. „My teď jedeme už jen a jen na jih, tak kam bysme se měli podívat?“, ptám se. „Hele, určitě dejte Nimbin. To je ráj. To je nahoře v horách. Bomba. A taky Byron Bay. Byron už je sice taky trochu moc rozjetej, ale furt je to krásný místo a lidi jsou v pohodě.“ Nakonec jsem ještě zneužil jejich přípojku k elektrice a nabil si u nich baterky do foťáku a mobil.

IMG_2824

IMG_3871

My se rozhodli, že si dáme trošku pauzu a zůstaneme v Airlie ještě jeden den. Kdy zase natrefíme v Austrálnii na místo, kde si člověk může dát večer v baru pivo? …a nebude tam sám. Taky se velice šiklo, že necháme auto, nebo spíš sebe, hezky odpočinout. Huráááá. Tak jsme se flákali po městě, leželi na pláži a posedávali v barech. Co se týká té pláže, tak tam se opět projevil ten australský problémek. Pláže by byly, a byly by fakt super. Jenže kvůli medůzám a žralokům se člověk může koupat jenom v malém výseku moře, který je obehnán sítí. K tomu je ještě nutno dodat, že už jsme tak vyměkli, že se nám ta voda zdála nehorázně studená.

IMG_2825

IMG_2827

IMG_2834

Jinak Airlie Beach jako takové je poměrně rozvinuté letovisko. Na můj vkus možné až zbytečně moc rozvinuté. Spousta hipsterů, frajírků a jiných zoufalců, kteří se chtějí v prvé řadě blejsknout. Je vidět, že to tady žije z turismu a má to reputaci dovolenkové destinace. Poměrně dost developerských projektů přispívá ke ztrátě charakteru místa. Tak trochu mi to připomínalo český Aspen, aka Špindl.

IMG_3878

Kam na večeři řešíme přes Trip Adviser a skončíme s plnými žaludky spokojeni po asijské kuchyni.

A zítra hurá na Fraser Island!