CESTOVÁNÍ DO DUBAJE

Nejčastěji kladené dotazy:

VÍZA: 

Od 22.3.2014, jako občané České a Slovenské Republiky, NEPOTŘEBUJEME do Dubaje a celých Spojených Arabských Emirátů (SAE) víza. Díky zrušení vízové povinosti ušetříme nyní až 3.000 Kč.

Po příletu na letiště musí všichni, kteří cestují do SAE, projít přes emigračního úředníka, který dá do pasu razítko s datem příletu. Při odletu to samé. Vše je bez poplatků.

LETENKY:

V současné době do Dubaje z Prahy létají 3 přímé lety. Nejlevněji vyjde let se SMART WINGS (cca 6.500 Kč). Nově létá dubajská nízkonákladová společnost FLYDUBAI (cca 7.000 Kč). Letenka s EMIRATES vyjde na cca 12.000 Kč.

Na všech třech letech servírují jídlo a pití zdarma.

Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na vybraném letu.

CESTOVÁNÍ A TRANSPORT:

METRO:

V Dubaji nejlevněji cestujete metrem, které jede až na letiště. Jeho červená trasa vás zaveze bez přestupů z letiště až do Dubai Mariny. Nejvýhodněji vyjde, pokud si koupíte dobíjecí kartu, která vyjde na 20 dirhamů, z čehož 16 dirhamů je nabitý kredit. (Jedna jízda stojí 3 – 5 AED, podle toho, jak dlouhá vaše cesta je. Minimum kreditu na kartě, aby vás pustila přes turnikety, je 7,50 AED). Karta se kupuje přímo v metru v kabince před turnikety.

Celodenní lístek stojí 22 AED.

Pozor! V metru je zákaz konzumace jídla a nápojů a pro nás kuriozně i zákaz žvýkání! Není vhodné cestovat v minikraťasech a tílku. Určitě však narazíte na turistky (především z rusky mluvících zemí), které tohoto pravidla nedbají a cestují “oblečené neoblečené“. Musí pak ale čelit opovrženíhodným pohledům a v krajním případě je do metra ani nemusí vpustit. Na cestování a i na nakupování je vhodné volit kalhoty či sukni v délce minimálně nad kolena a tričko s krátkým rukávem. Vzhledem k tomu, že klimatizace je jak v dopravních prostředcích, tak v nákupních centrech vždy v plném provozu, doporučuji na cestování a nakupování přibalit i svetřík či šátek přes ramena.

FullSizeRender-2

Ženský vagón: Ano, je to tak. V metru je jeden celý vagón vyhraněný pouze pro ženskou část populace a jejich děti. Muži nemají do tohoto vagónu přístup, proto se vždy ujistěte, že jedete v tom správném vlaku. Pánové by v ženském vagónu mohli dostat pokutu 100 AED.

Gold class: Pokud se chcete vyjímat a cestovat o trošku pohodlněji, můžete si koupit kartu do Gold class vagónu, do vyšší třídy. Ovšem v době dopravních špiček zase až tak velký rozdíl nezaznamenáte, tento vagón bývá nacpaný k prasknutí uplně stejně, jako všechny ostatní.

TAXI:

Nástupní taxa je 5 AED. Taxametr je nastaven na čas, který v taxíku strávíte a ne na kilometry tak, jak jsme zvyklí u nás. Proto, když se dostanete do zácpy, což je v Dubaji na denním pořádku, s hrůzou sledujete, jak se částka na taxametru zvyšuje, aniž byste se pohnuli byť jen o píď.

Často vám však jiná varianta než taxi nezbývá, protože ne všude se lze dostat hromadnou veřejnou dopravou.

AUTOBUS:

Jedna jízda stojí 3 – 5 AED, podle toho, jak dlouhá je vaše cesta a vztahují se na ni stejná pravidla, jako při jízdě metrem.

Autobus je vhodnou variantou, pokud míříte z Dubai Mariny na veřejné pláže za Burj Al Arab nebo na Kite Beach. Autobus číslo 8 vás tam zaveze.

DIRHAM:

převod koruny na arabský dirham:

Převádějte ZDE.

HOTELY:

Hotely v oblasti Deira, Bur Dubai nebo Satwa bývají tou nejlevnější variantou. Tyto čtvrti jsou ve staré části Dubaje, není tam pláž, ale zato řada vynikajících levných pákistánských a indických restaurací a řada trhů.

Hotely či apartmenty ve čtvtích Dubai Marina a JLT (Jumeira Lake Tower) jsou skvělou variantou pro ty, kteří chtějí být přímo nebo kousek od veřejné pláže a řady restaurací a hotelových barů.

Doporučujeme rezervovat přes booking.com.

UBYTOVÁNÍ NESEZDANÝCH PÁRŮ: často jsme dotazováni mladými lidmi či páry, kteří jsou nesezdaní a cestují do Dubaje. Opravdu se nemusíte obávat, že by vám v hotelech dělali problémy. Jste turisté a na vás se tak přísné zákony jako na místní rezidenty nevztahují. Nemějte proto žádné obavy s rezervací společného pokoje pro vás a vašeho partnera / partnerku.

PRONÁJEM AUTA:

Co se týče pronájmu auta, v Dubaji existuje celá řada autopůjčoven. Cena za půjčení auta na den začíná na 89 AED (násobte krát 6 na Kč). Pobočky naleznete na celé řadě míst v Dubaji a při rezervaci stačí jen zadat pobočku, na které auto vyzvednete a kde ho vrátíte (ty se mohou lišit).

K pronájmu budete potřebovat předložit mezinárodní řidičský průkaz, pas a kreditní kartu, kde vám zablokují přibližně 1200 AED jako rezervu, která vám bude na účet vrácena za 21 dní. Auta mají většinou již plnou nádrž a vrací se se stejným obsahem. V opačném případě vám pak z rezervy z kreditky strhnou částku za chybějící benzín. Účtují si pak samozřejmě mnohem víc, než kdybyste benzín sami načerpali na pumpě. Benzín zde vyjde v přepočtu asi na 6 Kč za litr.

Můžeme doporučit následující autopůjčovny:

THRIFTYBUDGETHERTZ