CO NA SEBE

MALÝ PRŮVODCE TÍM, CO NA SEBE V DUBAJI

Vzpomínám si, že ještě před tím, než jsme se odstěhovali do Dubaje, jsem měla velké obavy z toho, co tady budu nosit na sebe. Moje představa byla asi taková, že budu muset chodit zahalená od hlavy až k patě. Budu se vůbec moci koupat v moři v bikinách? Chodit venku v šortkách a v tílku? A jak to v tom šíleném vedru vůbec přežiju?

Všimla jsem si, že nejsem zdaleka jediná, která tuto otázku před odletem do Dubaje řeší. Proto jsem se rozhodla sestavit malého průvodce tím, co a při jaké příležitosti nosit na sebe v Dubaji. Pokud se vám tento průvodce bude zdát užitečným, neváhejte ho sdílet, nebo napsat koment s vlastní zkušeností. Velice to oceníme 🙂

Dubaj je nejtolerantnější ze všech sedmi Spojených Arabských Emirátů. Rozhodně také nejliberálnější z celého Středního východu. I když je Dubaj z velké části závislá na turismu, nezapomínejme, že je to stále muslimská země a proto je potřeba tolerovat místní zvyky a kulturu. Tento malý průvodce by vám měl usnadnit pochopení místní kultury a tradic a přitom vás také uklidnit, že se opravdu zase až tak omezení nebudete muset cítit.

CO NA SEBE – U BAZÉNU, NA PLÁŽI A KOLEM HOTELU

U bazénu a na pláži u moře platí pouze jediný zákaz: opalování nahoře bez, nedej bože nazí. Za to by vás mohli zavřít a pro trochu opálení by to opravdu nestálo za to.

Jinak jakékoliv střihy plavek, bikin, barev a potisků, jsou povoleny. Ne nadarmo se o Dubaji říká, že je to taková Miamy beach středního východu! Ženy zde o sebe hodně dbají a občas si na pláži připadáte jako na nejnovější módní přehlídce plavek Victoria’s Secret.

IMG_5775

Avšak plavky typu tanga bych být vámi také nechala doma. Pokud ovšem nechcete být okupována místním zástupem indických stavařů, kteří nemají o polední pauze na práci nic jiného, než okukovat zadnice místních turistek 🙂

IMG_0051

Plavky patří pouze k bazénu a na pláž. Na pochůzkách po hotelu a kolem něj si ke kraťasům nezapomeňte vzít tílko nebo tričko. To platí i pro pány. Procházet se jen tak v plavkách je zde opravdu nevhodné.

CO NA SEBE – NA ULICI, V METRU, V AUTOBUSE A V SHOPPING MALLU

I přes to, že je Dubaj turistickým rájem, stále zde žije převážná skupina muslimů a aby se člověk nedostal do zbytečných problémů nebo trapných situací, tuto kulturu je třeba respektovat.

mallofemirates

IMG_2131-2

Na běžné nákupy, cestování metrem nebo nákupy v shopping mallech se ženám doporučuje a vlastně i vybízí danými výzvami, před vstupem do nákupních center nebo do metra, aby se oblékaly s respektem k místní kultuře. Ramena a kolena by měla být zahalená. Tričko s krátkým rukávem, sukně po kolena nebo tříčtvrteční kalhoty jsou v naprostém pořádku. Mějte také v paměti, že používáním klimatizace v dopravnách prostředcích a v nákupních centrech se zde opravdu nešetří. Venku může být dobrých 35 stupňů, ale po vstupu do zmíněných míst může teplota díky klimatizaci spadnout až na 18 stupňů! A to je pak opravdu rozdíl a pěkná zima. Až někdy místní podezřívám, že si v takové zimě libují a užívají “luxusu“, pro ně ještě před 40ti lety nepředstavitelném. Takže svetřík či šátek přes ramena s sebou! Opravdu ho oceníte.

IMG_0108

Mužům se doporučuje na nakupování a cestování volit kalhoty delší délky nebo minimálně po kolena. Košile s krátkým rukávem nebo tričko jsou určitě vhodnější variantou než vypasované tílko. To si nechte na pláž nebo ho raději nechte úplně doma!

CO NA SEBE – VE STARÉ ČÁSTI DUBAJE A NA TRHY

Ve staré části Dubaje, jako je Satwa, Karama, Deira a Bur Dubai, v posledních dvou zmíněných se nachází trh s látkami, zlatý trh a trh s kořením, je vhodné respektovat ta samá doporučení jako v oblékání se na ulici a v nákupních centrech.

Restaurace ve staré části Dubaje.

IMG_0428

CO NA SEBE – DO RESTAURACE

V tomto případě volte casual až smart casual dress, pohodlné reprezentativní oblečení, které nebude nijak příliž vyzývavé. Sandálky pro ženy nejsou problém.

Většina restaurací požaduje dress code pro muže: Dlouhé kalhoty, košile a uzavřené boty. Rodilé eiráťany potkáte v dlouhých bílých košilích, tzv. kandourah. Ti k nim nosí sandály, které jsou ale součástí daného předepsaného dress codu a pro jiné muže, kteří nemají na sobě tradiční emirátský oděv, jsou sandály či žabky v restauracích nepřístupné.

Zde tipy na restaurace.

CO NA SEBE – NA PÁTEČNÍ BRUNCH, LADIES NIGHTS A NA PARTY

Dámy, konečně můžete být ve svém živlu! Boty na podpatku jsou v těchto případech nepsaným dress codem. Na sebe nejlépe nějaké šatičky, jejichž délka může být i o trochu kratší než je pro Dubaj obvyklé 😉 Cokoliv přes chic a stylish, malé černé, červené a bílé, po šaty splývavé až na zem. K tomu výraznější make up a můžete vyrazit!

IMG_1081

IMG_8722

Pánové by měli volit dlouhé kalhoty, uzavřené mokasíny a košili. V teniskách a kraťasech by vás na většině místech nemuseli ani vpustit dovnitř.

Zde tipy na páteční brunch a ladies nights.

CO NA SEBE – NA PRACOVNÍ MEETING

Na pracovní meeting je třeba volit konzervativní oblečení. Pro ženy kalhotový kostýmek či sukně pod kolena, košile a sako. Košile by měla být zapnutá až ke krku. Žádné vyzývavé oblečení. Boty uzavřené s nebo bez podpadku.

Pánové by měli jednoznačně volit oblek a kravatu.

CO NA SEBE – PŘI SPORTU

Ať už při běhání, józe či návštěvě posilovny, vhodnou volbou pro ženy jsou legíny pod kolena a tílko či tričko s krátkým rukávem.

Muži mohou obléci kraťasy a tričko.

IMG_0404

IMG_9289

CO NA SEBE – NA POUŠTNÍ SAFARI

Vezmeme-li v úvahu fakt, že strávíte den v poušti, nejlépe uděláte, když zvolíte jakékoliv pohodlné sportovní oblečení, kraťasy a tričko v tomto případě budou ideální volbou.

Mnoho emiráťanů zde také nepotkáte, takže nemusíte mít obavu, že byste ve svých kraťasech někoho pohoršovali.

CO NA SEBE – V MEŠITĚ

Ženy to mají v podstatě jednoduché. Ty vyfasují při příchodu do mešity, výměnou za zástavu cestovního pasu, tradiční dlouhou černou abayu, kterou si musí zakrýt i vlasy. I tak byste ale při návštěvě mešity měly volit konzervativní oblečení. Například takové, které se hodí i na nákupy.

10325595_10203091456781736_7115712813239633659_n

Muži, pokud nechtějí strávit prohlídku v tradiční kandourah, dlouhé bílé košily, musí volit kalhoty minimálně pod kolena a tričko s krátkým rukávem.

 

Přes všechna doporučení i tak stále velmi často vídáte mladé dívky a ženy oblečené podle nejnovějších západních stylů, šatečků a minikraťásků, které nezakrývají skoro nic. Toto je však velmi nevhodné a na takové ženy je zde pohlíženo, nejen v emirátské komunitě, jako na lehké děvy.

Pokud máte jakékoliv vlastní zkušenosti s oblékáním v Dubaji, neváhejte se o ně s námi podělit v komentářích!