DOPRAVA V DUBAJI

CESTOVÁNÍ A TRANSPORT:

METRO:

V Dubaji nejlevněji cestujete metrem, které jede až na letiště. Jeho červená trasa vás zaveze bez přestupů z letiště až do Dubai Mariny. Nejvýhodněji vyjde, pokud si koupíte dobíjecí kartu, která vyjde na 20 dirhamů, z čehož 16 dirhamů je nabitý kredit. (Jedna jízda stojí 3 – 5 AED, podle toho, jak dlouhá vaše cesta je. Minimum kreditu na kartě, aby vás pustila přes turnikety, je 7,50 AED). Karta se kupuje přímo v metru v kabince před turnikety.

Celodenní lístek stojí 22 AED.

Pozor! V metru je zákaz konzumace jídla a nápojů a pro nás kuriozně i zákaz žvýkání! Není vhodné cestovat v minikraťasech a tílku. Určitě však narazíte na turistky (především z rusky mluvících zemí), které tohoto pravidla nedbají a cestují “oblečené neoblečené“. Musí pak ale čelit opovrženíhodným pohledům a v krajním případě je do metra ani nemusí vpustit. Na cestování a i na nakupování je vhodné volit kalhoty či sukni v délce minimálně nad kolena a tričko s krátkým rukávem. Vzhledem k tomu, že klimatizace je jak v dopravních prostředcích, tak v nákupních centrech vždy v plném provozu, doporučuji na cestování a nakupování přibalit i svetřík či šátek přes ramena.

FullSizeRender-2

 

Ženský vagón: Ano, je to tak. V metru je jeden celý vagón vyhraněný pouze pro ženskou část populace a jejich děti. Muži nemají do tohoto vagónu přístup, proto se vždy ujistěte, že jedete v tom správném vlaku. Pánové by v ženském vagónu mohli dostat pokutu 100 AED.

Gold class: Pokud se chcete vyjímat a cestovat o trošku pohodlněji, můžete si koupit kartu do Gold class vagónu, do vyšší třídy. Ovšem v době dopravních špiček zase až tak velký rozdíl nezaznamenáte, tento vagón bývá nacpaný k prasknutí uplně stejně, jako všechny ostatní.

TAXI:

Nástupní taxa je 5 AED. Taxametr je nastaven na čas, který v taxíku strávíte a ne na kilometry tak, jak jsme zvyklí u nás. Proto, když se dostanete do zácpy, což je v Dubaji na denním pořádku, s hrůzou sledujete, jak se částka na taxametru zvyšuje, aniž byste se pohnuli byť jen o píď.