Emirátská kuchyně

Objevujeme emirátskou kuchyni

Jednoho krásného sobotního rána jsme se rozhodli trochu poznat Emiráty, nakoupit alkohol ve slavném obchodu Barracuda (Emirát Umm al Quwein) a také se někde najíst. Zrovna nedávno jsem slyšel, že se tam ve městě nalézá jedna opravdu tradiční emirátská restaurace, jež se zove Wadi al Neel. Tak proč to nezkusit.

20141024_141538

Celý Emirát Umm al Quwein je takový tradiční, až poněkud ospalý. Prostě Arábie se vším všudy i s troškou bordýlku okolo. Restauraci jsme našli poměrně jednoduše díky Google maps. Ovšem navigace uvnitř restaurace už byl menší oříšek, ba přímo ořech. Bezprostředně po vniknutí do temných prostor se nám otevřel pohled na hromadu místňáků, jež seděli u stolů a hodovali hlava nehlava. Rýže a maso létalo všude vzduchem. Dodnes nechápu jak ty jejich tradiční bílé košile můžou být tak bílé… Oni z nás ale měli podobný šok jako my z nich. Přítomnost našich krásných dam jim musela zamotat hlavu a snad jim i zkazit chuť. Tohle prostě byla pánská sekce, tzn. asi 90 procent restaurace. Byli jsme proto vykázáni do takzvané rodinné sekce. Teda vykázáni – bylo nám to nějak podáno rukama nohama.

20141024_140627

Tady to je totiž tak tradiční, že tu nikdo neumí anglicky. I indický personál ovládá pouze Hindi a Arabštinu. Menu je pouze v Arabštině. Naše představa, že si budeme nonšalantně vybírat vybrané pokrmy vzala za své. Horko těžko jsme se domluvili na tom, že nám donesou něco k jídlu a bude to. A tak se taky stalo. Dostali jsme jakési polední menu, sestávající se z kuřete, krevet, masa z mušlí a hromadou jakéhosi zapečeného kaviáru, či maličkých jiker nebo co to k čertu mohlo být. Chutnalo to tak nějak jako krmení pro rybičky, jestli jste to někdy zkoušeli ochutnat. No, celkový dojem byl, že jsme se najedli. Najedli tradičně. Jestli dobře, o tom by se dala vést diskuze. Příště bychom možná zkusili něco jiného 🙂

Co to vlastně je ta Emirátská kuchyně?

Mnoho lidem se vybaví typické arabské speciality, jako je hummus, falafel a schawarma. Ty však najdou svůj původ spíš v libanonské, egyptské a syrské kuchyni a s originální emirátskou kuchyní nemají nic společného.

IMG_2100foto: www.whenshaikhacooks.com

I když dnes je již emirátská kuchyně takovým mixem mezi asijskou kuchyní a kuchyní středního východu.

Naše první zkušenost s tradičním emirátským jídlem nebyla nijak okouzlující. A však z kulturního hlediska nesmírně zajímavá.

Je třeba si uvědomit, že na emirátskou kuchyni měli dopad 2 skutečnosti.

Tou první je ta, že Emiráty byly ještě před 50ti lety velmi chudou zemí a přístup k potravinám byl v té době velice omezený. 99% krajiny tvořila poušť. Zdejší kuchyně byla tudíž vždy velmi jednoduchá a omezená jen na suroviny, které v té době byly dostupné. To byly zejména ryby, kuřecí, kozí, jehněčí a velbloudí maso.

IMG_2102foto: www.whenshaikhacooks.com

Dalším významným vlivem byla blízkost Indie a Iránu a obchodní styky s nimi. Od tud pochází většina koření a chutí. Jinými slovy, emirátská jídla jsou často inspirovaná kuchyněmi Indie a Iránu.

IMG_2103foto: www.gulfnews.com

Rýže, dušená masa, především kuřecí, slepičí a kozí, ryby, polévky a sladké dezerty, to vše najdeme na místním tradičním menu. Velbloudí maso se již pro jeho velmi oceňované a drahé mléko připravuje jen při velmi vyjímečných příležitostech.

Tradiční jídla zahrnují Margooga (dušená zelenina s masem a s arabským chlebem), Machbous (kuřecí, jehňečí nebo kozí maso s rýží), Ma’louba (mleté mso s lilkem a rýží), Fireed (smažení kuře nebo ryba), Harees (pokrm ze šlehané přenice, tradičně konzumován během ramadánu) a Mishwy (grilovaná masa).

IMG_2106foto: Ma’louba, www.alasusu.com

Pokrmy jsou většinou připravovány v jednom hrnci a k přípravě se nejčastěji používá šafrán, kurkuma, kardamon a tymián.

Pro bližší poznání emirátské kuchyně můžete nahlédnout do níže zmíněných blogů, kde najdete nejen emirátské recepty, ale dozvíte se i něco víc o místní kultuře a to z pohledu pravých Emiráťanů.

Dále jsme pro vás připravili výběr 3 emirátských restaurací, které byste určitě neměli vynechat, při vaší další návštěvě Dubaje!

BLOGY:

WHEN SHAIKAH COOKS

Nedávno jsem objevila úžasný blog, který spravuje místní emiráťanka. Jmenuje se When Shaikha Cooks – když šejka vaří – a je, jak již název napovídá, o emirátské kuchyni a kultuře.

IMG_2099foto: www.whenshaikhacooks.com

Na blogu se dozvíte, že Šejka Al Ali se již od malička vášnivě pouštěla do vaření a fotografování, až tyto její koníčky pozdeji přerostly v pravou lásku k jídlu. Pocházejíc ze Spojených Arabských Emirátů, vyrůstala v multikulturní společnosti, a objevování emirátské kuchyně se stalo její životní náplní.

Na svém blogu spolu s ní můžete “ochutnat” a uvařit jak mezinárodní kuchyni, tak čistě emirátská jídla, nebo sloučení obou, emirátské a mezinárodná kuchyně.

Blog si můžete prohlédnout ZDE.

 

EMIRATICAN KITCHEN

Na dalším blogu Emiratican Kitchen najdete recepty psané američano – emiráťanem, který si vzal za ženu emiráťanku a žijí spolu v emirátu Sharjah. Jeho recepty jsou jednoduché a opravdu klasické pro místní region.

Blog si můžete prohlédnout ZDE.

 

KDE OCHUTNAT EMIRÁTSKOU KUCHYNI:

MÍSTO: AL FANAR
POPIS: Jedna z prvních čistě emirátských restaurací, která v Dubaji vznikla. Velice úspěšný koncept, který určitě stojí za návštěvu.
ADRESA: Dubai Festival City Mall, Canal Walk Festival City, Dubaj (+971 4 232 9966)

MÍSTO: KLAYYA BITES
POPIS: Malá emirátská pekárna, skvělá na snídaně, nebo odpolední deserty. Servíruj zde vynikající emirátský čaj Karak
ADRESA: Barsha Mall, Al Barsha, Dubaj (+971 4 325 5335)

MÍSTO: MANA TANIA
POPIS: Jednoduché a chutné menu nabízející emirátský chléb, Khameer, plněný sladkými i pikantními náplněmi, nebo i náplněmi dle vlastního výběru. Můžete zde také ochutnat horké nápoje dělané s velbloudím mlékem.
ADRESA: Town Centre Mall, next to Mercato, Jumeirah Beach Road, Dubaj (+971 4 385 4437)