Emirátská kuchyně

EMIRÁTSKÁ KUCHYNĚ 

Co si vlastně pod pojmem Emirátská kuchyně představit?

Mnoho lidem se vybaví typické arabské speciality, jako je hummus, falafel a schawarma. Ty však najdou svůj původ spíš v libanonské, egyptské a syrské kuchyni a s originální emirátskou kuchyní nemají nic společného.

IMG_2100foto: www.whenshaikhacooks.com

I když dnes je již emirátská kuchyně takovým mixem mezi asijskou kuchyní a kuchyní středního východu.

Naše první zkušenost s tradičním emirátským jídlem nebyla nijak okouzlující. A však z kulturního hlediska nesmírně zajímavá.

Je třeba si uvědomit, že na emirátskou kuchyni měli dopad 2 skutečnosti.

Tou první je ta, že Emiráty byly ještě před 50ti lety velmi chudou zemí a přístup k potravinám byl v té době velice omezený. 99% krajiny tvořila poušť. Zdejší kuchyně byla tudíž vždy velmi jednoduchá a omezená jen na suroviny, které v té době byly dostupné. To byly zejména ryby, kuřecí, kozí, jehněčí a velbloudí maso.

IMG_2102foto: www.whenshaikhacooks.com

Dalším významným vlivem byla blízkost Indie a Iránu a obchodní styky s nimi. Od tud pochází většina koření a chutí. Jinými slovy, emirátská jídla jsou často inspirovaná kuchyněmi Indie a Iránu.

IMG_2103foto: www.gulfnews.com

Rýže, dušená masa, především kuřecí, slepičí a kozí, ryby, polévky a sladké dezerty, to vše najdeme na místním tradičním menu. Velbloudí maso se již pro jeho velmi oceňované a drahé mléko připravuje jen při velmi vyjímečných příležitostech.

Tradiční jídla zahrnují Margooga (dušená zelenina s masem a s arabským chlebem), Machbous (kuřecí, jehňečí nebo kozí maso s rýží), Ma’louba (mleté mso s lilkem a rýží), Fireed (smažení kuře nebo ryba), Harees (pokrm ze šlehané přenice, tradičně konzumován během ramadánu) a Mishwy (grilovaná masa).

IMG_2106foto: Ma’louba, www.alasusu.com

Pokrmy jsou většinou připravovány v jednom hrnci a k přípravě se nejčastěji používá šafrán, kurkuma, kardamon a tymián.

Pro bližší poznání emirátské kuchyně můžete nahlédnout do níže zmíněných blogů, kde najdete nejen emirátské recepty, ale dozvíte se i něco víc o místní kultuře a to z pohledu pravých Emiráťanů.

Dále jsme pro vás připravili výběr 3 emirátských restaurací, které byste určitě neměli vynechat, při vaší další návštěvě Dubaje!

BLOGY:

WHEN SHAIKAH COOKS

Nedávno jsem objevila úžasný blog, který spravuje místní emiráťanka. Jmenuje se When Shaikha Cooks – když šejka vaří – a je, jak již název napovídá, o emirátské kuchyni a kultuře.

IMG_2099foto: www.whenshaikhacooks.com

Na blogu se dozvíte, že Šejka Al Ali se již od malička vášnivě pouštěla do vaření a fotografování, až tyto její koníčky pozdeji přerostly v pravou lásku k jídlu. Pocházejíc ze Spojených Arabských Emirátů, vyrůstala v multikulturní společnosti, a objevování emirátské kuchyně se stalo její životní náplní.

Na svém blogu spolu s ní můžete “ochutnat” a uvařit jak mezinárodní kuchyni, tak čistě emirátská jídla, nebo sloučení obou, emirátské a mezinárodná kuchyně.

Blog si můžete prohlédnout ZDE.

 

EMIRATICAN KITCHEN

Na dalším blogu Emiratican Kitchen najdete recepty psané američano – emiráťanem, který si vzal za ženu emiráťanku a žijí spolu v emirátu Sharjah. Jeho recepty jsou jednoduché a opravdu klasické pro místní region.

Blog si můžete prohlédnout ZDE.

 

KDE OCHUTNAT EMIRÁTSKOU KUCHYNI:

MÍSTO: AL FANAR
POPIS: Jedna z prvních čistě emirátských restaurací, která v Dubaji vznikla. Velice úspěšný koncept, který určitě stojí za návštěvu.
ADRESA: Dubai Festival City Mall, Canal Walk Festival City, Dubaj (+971 4 232 9966)

MÍSTO: KLAYYA BITES
POPIS: Malá emirátská pekárna, skvělá na snídaně, nebo odpolední deserty. Servíruj zde vynikající emirátský čaj Karak
ADRESA: Barsha Mall, Al Barsha, Dubaj (+971 4 325 5335)

MÍSTO: MANA TANIA
POPIS: Jednoduché a chutné menu nabízející emirátský chléb, Khameer, plněný sladkými i pikantními náplněmi, nebo i náplněmi dle vlastního výběru. Můžete zde také ochutnat horké nápoje dělané s velbloudím mlékem.
ADRESA: Town Centre Mall, next to Mercato, Jumeirah Beach Road, Dubaj (+971 4 385 4437)