KDE NAKUPOVAT

Dubaj určitě patří na vyrchol žebříčku měst, kde móda hraje velkou roli. Najdete tu značky světových návrhářů, i těch méně známých, butikových kolekcí.

Abychom vám usnadnili výběr míst, kde na vaší krátké zastávce v Dubaji nakupovat, sestavili jsme přehled míst, která se určitě vyplatí obhlédnout a kde se podle našeho názoru v Dubaji nejlépe nakupuje.

Pokud máte s nakupováním v Dubaji vlastní zkušenosti, podělte se o ně s námi v komentáři pod textem. Velice to oceníme 🙂

KDE NAKUPOVAT OBLEČENÍ, BOTY, DOPLŇKY:

DUBAI MALL

Pro mnohé muže (včetně toho mého) je představa nakupování v největším nákupním centru na světě, opravdovou noční můrou. Pro nás ženy naopak Ráj na zemi 🙂

S více než 1200 obchody, světovými značky a značkovými obchodními domy typu Galerie Lafayette, Bloomingdale’s, Debenhams a nabídkou interaktivních atrakcí, gigantickým akváriem a celoročním bruslícím stadionem, olympijské velikosti, představuje toto “mini-město pod poklopem”, Dubai Mall,  ten nejmodernější a nejsofistikovanější nákupní zážitek.

IMG_0280

A nejen to. Nachází se zde také vstup do nejvyšší budovy světa, Burj Chalifa a také dubajské fontány (Dubai Fountains), které jsou nadizajnovány tak, aby každou hodinu tančily na rozmanitý výběr hudby. Představte si Křižíkovu fontánu, ale asi tak 100x větší.

Kolem fontány se rozléhá řada kaváren a restaurací s venkovním sezením, přes most od Mallu naleznete Souk Al Bahar (moderní arabský trh).

IMG_0467

Dalším dehberoucím zážitkem je již zmíněné gigantické akvárium, které se vytíná do výšky 2 pater! Unaveni z dlouhého nakupování se zde můžete zastavit a kochat se pohledem na bohatý podmořský život. Uvidíte zde obrovské manty, žraloky, želvy, pyskouny obrovské (napoleonské ryby), a celá hejna dalších exotických ryb a živočichů, všechny v úžasné symbioze, poklidně a majestátně plovoucí, přímo před vašima očima.

Na návštěvu Dubai Mallu doporučuji si vyhradit minimálně 4 hodiny. Uvidíte, že tu čas plyne opravdu rychle.

DOPORUČUJI:

COS, RIVER ISLAND, TOPSHOP, SUITE BLANCO, NEW LOOK, DEBENHAMS, GALERIE LAFAYETTE, CHARLES AND KEITH, CALL IT SPRING, INGLOT, MARINA HOME

DOPRAVA:

Metrem, červenou linkou do zastávky Burj Chalifa / Dubai Mall. Poté následujte davy lidí a ukazatele. Nevylekejte se nekonečně dlouhého, až 2 kilometrového tunelu, který vás doslova zaveze jezdícími chodníky až do samotného nákupního centra.

MALL OF THE EMIRATES

Poněkud méně stresující variantou pro vaše muže může být nakupování v Mall of the Emirates.

IMG_2131-2

Naleznete zde 466 obchodů světových značek, včetně britského obchodního domu DEBENHAM, kde já osobně velice ráda nakupuji. Seženete zde úchvatné plesové šaty, šaty na každodenní nošení všech střihů a délek, boty, bižuterii, kosmetiku a parfémy. Toto je místo, kam zamířím, když zatoužím po novém outfitu vhodném na místní parties a brunche.

Mimo to se zde nachází jedna z dubajských dominant, světově známá vnitřní zimní sjezdovka SKI-DUBAI. Celodenní ski pass včetně půjčení lyžařské nebo snowboardové výbavy vyjde na 250 AED.

DOPORUČUJI:

DEBENHAMS, HOLLISTER, VIRGIN MEGASTORE, HOME CENTRE

DOPRAVA:

Metrem červenou linkou do zastávky Mall of the Emirates. Poté podle ukazatelů krátkým tunelem, který vás zavede až do nákupního centra.

MARINA MALL

Jak už název napovídá, toto nákupní centrum se nachází přímo v samém srdci čtvrti Dubai Marina. Decentnější mall s nabídkou více jak 130ti značek, obchodů a kaváren.

Sem posíláme naše návštěvy, když potřebují rychle a bez stresu koupit nové plavky. Obchod BILLABONG nebo ROXY jich nabízí v dámské i pánské variantě nespočet.

DOPORUČUJI:

BILLABONG, QUIKSILVER, KOTON, NEW LOOK, ICONIC, BEBE, TOM FORD, BCBGMAXAZRIA

DOPRAVA:

Metrem červenou linkou do zastávky DAMAC PROPERTIES (dříve Dubai Marina). Poté podle ukazatelů až do nákupního centra.

KDE NAKUPOVAT SUVENÝRY:

AL KARAMA SHOPPING CENTER

Pokud chcete kupovat suvenýry, ať už pro sebe nebo pro své blízké, rozhodně se vám vyplatí zajet do Karamy. Seženete zde téměř totožné věci, avšak za zlomek ceny, za kterou se prodávají v shopping mallech.

Karama je opravdovým zážitkem už jen pro to, že zde objevíte řadu obchodů, které nabízejí napodobeniny kabelek, hodinek a oblečení těch nejvyhlášenějších značek. Je opravdu zábavné procházet tou spoustou rádoby originálních kousků a smlouvat s místními prodejci cenu. Ano, smlouvání ceny se zde od vás přímo očekává! Visačky s cenou zde opravdu neuvidíte a vězte, že první cena, kterou vám prodejci sdělí, je tak o 70% vyšší, než cena reálná.

IMG_0506

Proto si nejprve pro sebe spočítejte, kolik jste za danou napodobeninu (hodinek, kabelek, oblečení..) ochotni zaplatit a  začněte smlouvat ještě nižší částkou, než tou, kterou jste ochotni zaplatit. Prodejce bude postupně nabízenou cenu snižovat a vy zase naopak zvyšovat, až se potkáte na rozumném kompromisu.

DOPRAVA:

Metrem červenou linkou do zastávky ADCB (bývalé Al Karama). U výstupu z metra vás již jistě budou odchytávat penězchtiví prodejci, kteří vám naslibují hory doly všech možných luxusních značek. Nenechte se však zlákat a vyražte do Al Karamy na vlastní pěst. Po výlezu z metra půjdete ještě pár metrů rovně, až dojdete na hlavní ulici, na které se dáte doprava, dojdete až nakonec, dáte se doleva a opět až nakonec ulice.Tam přejděte a projďete kolem malého stánku s hamburgry a shawarmou, za nímž se nalézá Al Karama Shopping Center, malé náměstí, kolem kterého jsou rozesety obchody s napodobeninami značkových věcí a se suvenýry.

Samozřejmě toto jde pouze v zimních měsících, od října do konce května. V letních měsících doporučuju vzít taxi.

KDE NAKUPOVAT ZLATO A DIAMANTY:

Deira GOLD AND DIAMOND SOUK

Zlatý trh v Deiře je nepochybně jednou z dubajských atrakcí, kterou si určitě nemůžete nechat ujít! Nejenom, že byste přišli o unikátní zážitek, máte zde také možnost nakoupit zlato, šperky a diamanty za bezkonkurenční ceny.

IMG_0500

Je to však především turistická atrakce a tak musíte počítat s vynaložením většího úsilí, abyste dosáhli kýžené ceny. Když se zeptáte většiny lokálců a emiráťanů, kam chodí nakupovat zlato a diamanty, poví vám, že na Sheik Zayed Road do Gold and Diamond Parku. O tom ale v další sekci.

Jen co vejdete do uliček zlatého trhu v Deiře, který se nachází hned vedle trhu s kořením, vaše oči budou přecházet údivem z toho všeho třpytu a lesku. Můžete zde strávit hodiny kocháním se úžasnými výtvory zářícími za výlohami malých obchůdků a nasáváním místní atmosféry. Vzduch voní kadidlem a směsí koření a vy máte pocit, že jste se ocitli v jiném světě, ve světě tak o 100 let zpátky.

IMG_0486

Jediné, co je potřeba před vydáním se na cestu zpět do minulosti připravit, je vaše peněženka a pevné nervy na smlouvání ceny. Jako všude jinde na trzích (tzv. Souk) po celém středním východě, na zboží nenajdete žádné cedulky s cenou. Nebo najdete, ale cena je 100% přemrštěná. Obchodníci od vás přímo očekávají, že budete smlouvat! A buďte si jisti, že první cena, kterou vám prodejce sdělí, je tak dvojnásobně vyšší, než cena reálná. Pak už bude záležet jen a jen na vás, jestli se zachováte jako uťáplí turisti, kteří nemají nejmenší potuchy, že právě udělali obchodníkovi jeho den, když odevzdaně, možná i nevědomky, přistoupili na jeho první cenu.

IMG_0520

Nebojte se proto smlouvat! Já to dělám už úplně běžně a myslím, že tomu napomáhá i fakt, že vždy prodejce upozorním, že jsem místní a že se mnou si nemůžou zahrávat tak, jako s ostatními turisty.

Nezapomeňte, že jste sem přišli s cílem nakoupit šperky, zlato, cokoliv..za cenu, za kterou byste v Evropě určitě nepořídili. Takže hurá do toho!

IMG_0485

Ceny ovšem nejsou jen tak vymyšlené, jejich základ se mění každý den a odvíjí se od denní stanovené hodnoty, ceny zlata za unci, v kombinaci s náklady za pracovná sílu, která vybrané šperky vyrobila. Cenu zlata pro daný den můžete sledovat na tabulích rozestavěných podél celého trhu.

Nejvhodnější doba, kdy Gold and Diamond Souk navštívit, je lehce po setmění, tak okolo šesté hodiny. To je teprve začátek večerního smlouvání a obchodníci tak mohou být více otevření ke slevám. V tuto dobu zde ještě není tak narváno.

Obyvatelé Blízkého Východu, Indie a Pákistánu, se sem vydávají nakupovat zlato pro své nastávající. Tak jim to totiž přikazuje muslimská tradice. Ženich musí své nevěstě před svatbou zajistit kupu zlata, aby ji tak zabezpečil v případě rozvodu či jiné náhlé události. Občas máte možnost zažít, jak lidé kolem vás nakupují takové kupy zlata, jaké jste v životě ještě ani neviděli.

Trhy zavírají po desáte hodině večer.

DOPRAVA:

Pokud cestujete metrem červenou linkou z Dubai Mariny, přestupte na lince Bur Juman na zelenou linku a jeďte do stanice Al Ghubaiba.

(Určitě nezapomeňte na přestupu v Bur Juman obdivovat ohromný skleněný lustr nazvaný místními “Velká medůza”, který pochází z české produkce sklářské firmy Lasvit.)

IMG_0526

Po výstupu ze stanice se dáte doleva a půjdete směrem ke creeku, k zálivu v oblasti Bur Dubai. Odtud se za 1 AED na osobu nechte převézt tradiční loďkou Abra na druhou stranu creeku, do oblasti Deira, kde se nachízí trh s kořením a zlatý trh. (Pozor, tyto loďky mají už brzy nahradit loďe nové, moderní, proto si tuto příležitost nenechte ujít.)

GOLD AND DIAMOND PARK

Gold and Diamond Park se nachází na Sheik Zayed Road. Je to vlastně takový menší shopping mall, kde ale není nic jiného, než obchody se šperky ze zlata a diamantů. Mezi turisty není tak známý a vyhlášený jako zlatý trh v Deiře a právě díky tomu je zde obecně levněji. Respektive obchodníci vám nenabízejí tak šíleně přemrštěné ceny a celý proces smlouvání je tak mnohem jednodušší a rychlejší. Nakupují zde hlavně místní, ať už emiráťani, nebo lidé, kteří v Dubaji žijí.

Takže pokud chcete kupovat šperky, rozhodně doporučuji toto místo.

DOPRAVA:

Gold and Diamond Park najdete Sheik Zayed Road mezi stanicemi metra FGB a Sharaf DG.

KDE NAKUPOVAT KOŘENÍ

TRH S KOŘENÍM (SPICE SOUK)

Jak v pohádce Tisíce a jedné noci se budete cítit v uličkách trhu s kořením. Omamná vůně kadidla a voňavá, barevná směs exotického koření, okouzlí vaše smysly. Možná i na chvilku zapomenete, že jste v Dubaji, necháte za sebou tu moderní část, ty nekonečné mrakodrapy a bombastické atrakce a necháte se vtáhnout do světa smlouvání a obchodování, do světa, který se za těch stovky let zase až tak moc nezměnil.

Tady jako by se čas zastavil.

Semhle jezdíme nakupovat, protože takový výběr čerstvého a voňavého koření v obchodě nemají. I když v těch větších supermarketech, ve velkých nákupních centrech, bývá výběr koření také rozmanitý. Ale zdaleka ne tak, jako zde v Deiře.

IMG_0497

Koupíte zde čerstvé vanilkové lusky, sučené poupátka růží na čaj, kardamon, muškátový oříšek, kurkumu, všechny barevné variace pepře a celou řadu exotického koření typického pro arabskou a asijskou kuchyni.

Trh je otevřen denně od 10 do 22:00, o víkendech prodloužen až do půlnoci. Stejně jako pro zlatý trh zde platí, že musíte smlouvat a největšímu návalu turistů a nakupujících se vyhnete, pokud sem vyrazíte po páte hodině odpolední.

DOPRAVA:

Trh s kořením se nachází hned vedle Gold Souku, trhu se zlatem a diamanty.