Kulinářské orgie v Singapuru

Singapur je hlavním městem asijské gastronomie. S tímto vědomím jsme si zde na cestě z Austrálie zpět do Dubaje, udělali dvoudenní přestávku.

A ochutnávka mohla začít.

Singapur voní. A láká ke kulinářským orgiím. Proč tedy trochu nepopustit uzdu a odměnit svoje chuťové pohárky nezapomenutelným zážitkem. I když nutno říct, nic se nesmí přehánět. Snažili jsme se dané porce jídla strategicky rozložit do celého dne a mezitím nachodili desítky kilometrů, přesto Pavla chytla střevní chřipka (potíže se táhly už od Sydney) a poslední den už jen chudák mohl jen pokukovat, co nového si zase nechávám naložit na talíř. A že to byly orgie!

IMG_4713

Na své návštěvě Singapuru nesmíte vynechat Maxwell Food Market, kde je možné ochutnat ta nejvyhlášenější Singapurská jídla. Je to vlastně taková asijská fusion. Velká podlouhlá hala, kde se po obou stranách táhnou stánky s rozličným jídlem, láká na ochutnání čínské, thajské, korejské, malajské, vietnamské, indické a další kuchyně z celé Asie.

IMG_3374

IMG_3372

Na první pohled je jasné, že toto místo je vyhlášeno mezi místními obyvateli a že se rozhodně nejedná o žádnou turistickou atrakci. Malé kulaté stoly, ledabyle rozestavěné ve středu haly, jsou narvané k prasknutí. U stolu sedí společně různé směsi lidí, tu podnikatel, tam skupina studentů, tady důchodci, rodinka s dětmi a s párem cestovatelů. Najít volné místo u stolu může být během oběda poměrně složité. Když se však nějaké uvolní, velmi rádi přisednete a přidáte se k ostatním hladovým strávníkům, kteří si pochutnávají na nějaké vybrané asijské pochoutce. A je vidět, že si to vyloženě užívají.

IMG_3377

IMG_3367

IMG_3376

Tento kulinářský skvost, který je přitom cenově víc jak o polovinu levnější než v běžných pouličních restauracích, najdete na ulici Maxwell, kousek od vyhlášené čtvrti China Town. V pohodě se tady najíte za 80 Kč.

Takovýchto food marketů je však v Singapuru mnohem více. A když zrovna nenarazíte na food market, v uličkách plných restaurací narvaných k prasknutí si také určitě vyberete. Kromě toho v Singapuru není nouze o věhlasné restaurace se známým šéfkuchařem. Jednou takovou má být i Restaurace André, která je hodnocená jako ta nej v Singapuru.

IMG_4678

A co určitě ochutnat a co nevynechat na vaší kulinářské výpravě do Food Marketu?

IMG_3382

IMG_4708

IMG_3379

Nekonečné variace lahodných čínských knedlíčků dim sum, nudlové polévky Ramen (ta s korejským zelím kimchi je obzvlášť vynikající), vyhlášené singapurské kuře s rýží Nasi Ayam, malajskou nudlovou polévku Laksa, malajské saté s burákovou omáčkou, rozličné variace sea food a vše, co zalahodí vašemu oku. My jsme se řídili pravidlem, že tam, kde se tvoří nejdelší fronta, tam musí být zákonitě to nejlepší jídlo. Překvapivě se fronty během dne měnily a tvořily se chvíli tu a chvíli zase tam. Během oběda jsme si vystáli tu nejdelší frontu na lahodnou pekingskou kachnu s rýží a pak choi, večer se zase fronta tvořila u stánku s polévkami.

IMG_4712

IMG_3368

Singapur nejen voní, ale také chutná, žije, vibruje a má prostě nezaměnitelnou atmosféru. A neboj Pavle, ještě se sem vrátíme a ty si to konečně budeš taky moct užít!