Louvre Abu Dhabi – Perla Arabského Poloostrova

Stále váhate, jestli místo do Egypta, Turecka či Tunisu do Dubaje? Muzeum Louvre Abu Dhabi by vaše váhání mohlo usnadnit. Pokud totiž patříte stejně jako já mezi ty dovolenkáře, které už po 2 dnech k smrti nebaví válení se na pláži, tuto „kulturní vložku“ určitě rádi oceníte.

Ne že by snad Dubaj neměla nic jiného krom válení se na pláži nabídnout, ale Muzeum Louvre Abu Dhabi je mimořádný kulturní zážitek, bylo by nasnadě dodat, že až nečekaný, s ohledem na krátkou historii Spojených Arabských Emirátů.

Muzeum bylo po deseti letech výstavby a vyjednávání otevřeno 11. listopadu 2017. Tento architektonický skvost vyhlášeného architekta Jeana Nouvela je tak okouzlující, že vám zabere několik hodin pouhé obdivování vnější části samotného stavení. A protože se muzeum skládá z 12-ti galerií plných umění, historie a artefaktů, doporučuji naplánovat si návštěvu tak, aby jste tam mohli strávit podstatnout část dne.

Aby muzeum mohlo být asociováno se jménem Louvre, zaplatilo město Abu Dhabi $525 milionů dolarů a dalších $747 milionů zaplatí výměnou za vypůjčené umění, unikátní výstavy a konzultace. Dobře investované peníze z ropy.

Co je však kromě budovy a samotného umění zajímavé, je celkové pojetí výstavy, která má podle mě pramálo společného s uspořádáním, na které jsme zvyklí v Evropě. Mám pocit, že  v Evropě je nám historie prezentována po dávkách, konkrétního historického období, v daném místě.

Kdežto tady máte možnost nahlédnout na množství tématických artefaktů různého stáří a období a porovnat s protějšky z celého světa. Mísí se tu Afrika, Persie, Itálie, Řím, Májská civilizace, atd. Další části výstavy naopak shrnují historii a artefakty daného období, opět ale z globálního pohledu. Uvidíte také řadu místních a svěrových umělců jako jsou Leonardo Da Vinci, Giacometti, Gauguin, Magritte, Mondrian, Pollock, Rothko, Van Gogh a mnoho dalších. Za zmínku stojí i řada interaktivního, digitálního pojetí výstav, které nám připomenou, že přeci jenom žijeme již ve 21. století.

Louvre Abu Dhabi prostě jednoznačně stojí za návštěvu a rozhodně nezklame.

 

Více a pro rezervaci vstupenek online: LouvreAbuDhabi.ae.