Mešita Jumeirah v Dubaji

DUBAJSKÁ MEŠITA JUMEIRAH

Minulý týden jsem tu měla kamarádky a protože jsme nezvládly zajet na klasický turistický výlet do Abu Dhabí, okouknout překrásnou mešitu Šejka Zajeda, vzala jsem je na obhlídku mešity tady přímo v Dubaji. A dobře jsme udělaly.

P1010572

Mešita na Jumeiře (Jumeirah Mosque) patří ke kulturnímu centru a pokud se chcete dozvědět něco víc o emirátské kultuře a islámu, tak přesně tady jste na tom správném místě.

P1010539

P1010556

Tato mešita je jediná mešita v Dubaji, která je přístupná pro turisty. A to každý den v 10:00 kromě pátku (kdy jsou hlavní modlitby). Doporučuji přijít už o něco dříve a v místní kavárně Majlis si vychutnat výborné cappuccino (camelcciono) nebo latte (camellate) s velbloudím mlékem. Ano, oprovdu čtete dobře. V této kavárně, jediné to v Dubaji, která má ještě svoji druhou pobočku v Dubai Mallu, podávají kávu, veškeré zákusky, dortíčky, cupcakes a zmrzlinu z velbloudího mléka. A světe div se! Je to přímo vynikající.

P1010565

P1010568

Byla jsem vážně příjemně překvapená kulturním zážitkem, který ve mně návštěva mešity na Jumeiře zanechala.

Vstupné je pouhých 10 dirhamů a prohlídka mešity s přednáškou (v angličtině) začíná v 10:00 a trvá 75 minut. Rezervace není nutná, ale je lepší přijít o pár minut dříve. Výkladem vás provází dobrovolník nebo dobrovolnice emirátského původu a věřte, že je to povídání víc než zajímavé.

P1010537

P1010543

Naučíte se pár arabských slov, dozvíte se , co přesně znamená islám a jeho pět pilířů víry. Proč se arabské ženy zahalují, jestli opravdu mají arabští muži více žen a jak to vnímají ostatní ženy. Co přesně pro muslimy vyznání víry znamená a jak a kolikrát denně se modlí. Budete moci zapřednout do debaty o právu muslimských žen, zeptat se, jestli jim nevadí se na veřejnosti zahalovat a jaký to je pocit. Jaký je pohled muslimů na dnešní dění ve světě a terorismus. V této mešitě a při této debatě nejsou a neexistují žádná tabu.

P1010549

P1010553

Budete odcházet obohacení o nové informace a možná začnete na muslimy nahlížet přívětivějším okem. Už nebudete dlouze zírat na zahalené ženy a v duchu je litovat. Pochopíte, že zahalování je jen jejich volbou a nejenže to naznačuje jejich příslušenství k náboženství, je to také dlouhodobá tradice a ony jsou na to opravdu pyšné. Ženy se zde v regionu od pradávna zahalovaly, aby ochránily svoji jemnou pokožku před nemilosrdnými slunečními paprsky a tím zabránily stárnutí kůže. Zahalovaly se, aby svou krásou mohly potěšit jen příslušníky své rodiny a ostatní je obdivovali ne pro jejich vnější krásu, ale proto, jaké jsou uvnitř.

P1010546

P1010547

Pochopíte, že islám je velice mírumilovné náboženství a že věřící nemají nic společného se zvěrstvem, které koná Islámský stát a teroristi, jejichž činy odsuzují úplně stejně, jako celý zbytek světa.

Kulturní centrum, které pro změnu najdete ve čtvrti Bur Dubai, nabízí řadu dalších aktivit.

Napříkad zde máte možnost účastnit se pravé emirátské snídaně, obědu nebo večeřě a to obohacené o kulturní výklad. Zde je však nutná REZERVACE.

Snídaně: v pondělí a středa od 10:00. AED 80 za osobu, trvá 90 minut.

Oběd: v neděli a v úterý od 13:00. AED 90 za osobu, trvá 90 minut.

Brunch: v sobotu od 10:30. AED 100 za osobu, trvá 90 minut.

Večeře: v úterý od 19:00. AED 100 za osobu, trvá 90 minut.

Takže pokud vám čas nedovolí navštívit Velkou mešitu v Abu Dhabí,  nezoufejte. Návštěva Jumeirah Mosque určitě stojí za to!

DOPRAVA K MEŠITĚ: taxikem na Jumeirah road.

DOPRAVA DO KULTURNÍHO CENTRA: taxikem nebo metrem do Bur Dubai. Adresa: House 26, Al Musallah Road, Al Fahidi District, Bur Dubai.