Velká Mešita Šejka Zajeda v Abu Dhabí

IMG_2204

Byla jsem tam už nespočetněkrát. A pokaždý mě naprosto uchvátí pohádková stavba, která svou majestátností ohromuje už z dálky.

O Velké Mešitě Šejka Zajeda v Abu Dhabí toho bylo napsáno už mnoho.

Já vám chci ale poradit, jak si výlet do Abu Dhabí užít na maximum a především však na vlastní pěst, nezávisle na místních cestovních agentůrách.

CESTA TAM

Do Abu Dhabí se z Dubaje nejjednodušeji dostanete tak, že si v Dubaji pronajmete auto. Pro někoho, kdo v Emirátech nikdy nebyl, to může znít jako opravdu velká výzva, ale ruku na srdce, kdo zvládne řídit auto na českých dálnicích, na super nové, rovné, šestiproudové dálnici, (kterou se z Dubaje do Abu Dhabí jednoduše dostanete za hodinu a půl), to zvládne levou zadní! Bez toho, aniž by cestou zažíval šoky z výmolů a děr, tak jak je tomu běžne po zdolání úseku Praha – Brno.

IMG_2215

Takže hurá na internet a bookujte auto. Ideálně přes THRIFTY (dalšími osvědčenými autopůjčovnami jsou HERTZ a BUDGET). Cena za půjčení auta na den začiná na 120 AED.

K půjčení auta budete jako občané ČR potřebovat: mezinárodní řidičský průkaz (škoda, že naše abmasáda je pořád tak pozadu a oproti jiným zemým UE, my zde stále musíme dokládat mezinárodní řidičák), kreditní kartu (půjčovna vám na ní zablokuje cca 1000 AED jako zálohu, která vám bude odblokována za 21 dní).

Doporučuji pak na google maps vytisknout plán cesty. Z Dubaje pojedete do AD celou cestu po E11 Sheik Zajed, poté se budete držet vlevo po E10 a pojedete stále rovně. Jakmile bude odbočka na E22, vemete ji – je to směr Maqta Bridge. Tam se budete držet v pravo na E22 a pak už bude značená odbočka na Grand Mosque Sheik Zayed. Ukazatele vás pak navedou na parkoviště. Parkování je zdarma. Jednoduché, že?

IMG_2271

P1000333

Druhou variantou, o dost časově i finančně náročnější, je zajet do Abu Dhabí autobusem. Ten odjíždí každých 20 minut od zastávky metra Ibn Battuta. Cesta trvá 2 hodiny a autobus vás doveze na autobusové nádraží Al Wahdah v Abu Dhabí, odkud si musíte vzít k mešitě taxi. Plánovač cesty ZDE.

Autobus do Abu Dhabí stojí 25 AED jedna cesta. Tam a zpět tedy 50 AED na osobu. Taxikem z autobusového nádraží Al Wahda v Abu do mešity to bude něco mezi 50 – 70 AED za jednu cestu. Tam a zpět tedy počítejte 140 AED za taxi.

MEŠITA

Po příjezdu do mešity budou dámy, ženy a dívky muset vyfasovat velice fešnou abayu, která vám bude vypůjčena zástavou za řidičský průkaz (což je uplná novinka, ještě do nedávna jste museli nechávat svůj pas nebo ID. Já zrovna u sebe naposled řidičský průkaz neměla, ale i tak mi naštěstí abayu půjčili. Pokaždé však vymýšlí nová a nová pravidla, takže příště to může být zase jinak.)

IMG_2228

Pánové, pokud mají na sobě kraťasy nad kolena, budou muset obléci tradiční bílý hábit – kandooru. Platí stejná pravidla, jako u půjčení abaye.

P1000340

Vstupné do mešity a i vypůjčení audio průvodce (v angličtině, němčině, španělštině, ruštině a francouzštině) je zdarma.

P1000338

IMG_2260

Mešita je opravdu úchvatná. Skvostná bílá stavba kontrastuje s bledě modrou oblohou a z venku vytváří iluzi nadpřirozené krásy. Uvnitř mešity můžete obdivovat největší tkaný koberec na světě (5000 m2) a několik obrovských lustrů, které jsou ozdobeny miliónem krystalů od Swarovského. Celá mešita je obložena mramorem, stěny jsou zdobené perletí, polodrahokamy a zlatem.

IMG_2256

P1000367

IMG_2240

Vnitřek se může zdát poněkud kýčovitý, ale perfektně vystihuje původní podstatu stavby. Zanechá na vás ohromující dojem a jednoznačný wau efekt.

IMG_2261

IMG_2269

Za zmínku stojí fakt, že mešita byla dokončena v roce 2006 a byla postavena na popud tehdejšíhi šejka Abu Dhabí a celých Emirátů, šejka Zayeda, celým jménem, Zayed bin Sultan Al Nahyan. Ten v roce 2004 zemřel a byl pochován v mauzoleu v prostorách Velké Mešity. Od té doby se každý den u jeho hrobky střídají místní imámové, kteří mu bez přestání předčítají 24 hodin denně sůry, verše z Koránu.

Ten se ale má…