Požár v Marině

A tak nám zapálili Marinu

…chtělo by se říct. Jo, před týdnem jsme se zprávou od kamaráda v Praze dozvěděli, že v Marině hořelo. “To je nějaká hloupost, to bych přece věděl”, já na to. A on, “Fakt, psali o tom i v českých novinách”. Tož to jsem valil oči a stále tomu nechtěl věřit. Mrkli jsme tedy na internet a ono vážně. Ve všech světových novinách včetně iNovinek se o tom psalo. “Dubajská Pochodeň vzplála” a podobné titulky. On totiž ten doličný mrakodrap se opravdu jmenuje “Torch”, což česky znamená “Pochodeň”. Skoro vtipné, chtělo by se říci, ale člověka tak trochu zamrazí.

IMG_1356

Marina není zase tak velká oblast a tohle bylo cca 2 km od nás. Museli jsme spát hodně hlubokým spánkem, že nás nevzbudily sirény hasičů. Ale ještě více mrazivý fakt je, že hořelo v jedné z nejvyšších obytných věží světa. Torch má 79 pater a požár vzplál v 50. patře a v důskedku silného větru se rozšířil z 38. až do 79. patra. Je opravdu ohromné štěstí, že se ve finále nikomu nic nestalo a zde je nutno dát i kredit dubajským hasičům.

P1010454

Dubajská média se typicky snaží o této kauze moc neinformovat, protože přece jen cenzura existuje a takováhle “blbá” zpráva může nabourat důvěru v realitní trh. Teď po týdnu už se zdá, že žádný požár nebyl a nic se nestalo. Jen když se člověk přijde podívat na místo, silně ho zamrazí. Mezi lidmi se také říká, že požární hlásiče fungovaly anebo nefungovaly a lidi je prostě ignorovali. Což by nás vůbec nepřekvapilo, protože u nás hlásiče občas houkají ve 2 ráno a vzhledem k tomu, že to jsou pokaždé plané poplachy, tak už je nikdo nebere vážně. Maximálně nadává na přerušovaný spánek.. ..či soulož 🙂 Možná ale, že teď už to začneme brát víc vážně. Ale představte si ten vztek, až s pasem v rukách a v pyžamu seběhneme z našeho 23tího patra a zjístíme, že se zase nic neděje. Naštěstí…

P1010455

V případě “Torch” to prý bylo tak, že požár zaznamenal někdo z bydlících a sám manuálně spustil alarm. A lidé z recepce pak obíhali všechny byty a bušením na dveře dávali najevo, že teď to opravdu není falešný alarm. No, díky jim. A respekt k jejich sportovnímu výkonu. Těch 79 pater je docela síla.

P1010457

To, jak Torch vypadá teď, můžete vidět na fotkách. Situace je taková, že pár lidí zatím bydlí za menší podpory státní správy v hotelech a hledá náhradní bydlení. Což při neustále zvyšujících se nájmech opravdu není sranda.

Příčina vzniku požáru se stále vyšetřuje.