Australská kuchyně

Australané neholdují barbeque. To bylo jedno z prvních zjištěních, které jsme s nelibostí zaznamenli, když jsme po poměrně složité akci sehnali předražený pytel uhlí a podpalovač. Natěšení, jak si po příjezdu do kempu ugrilujem kus australského masa.

IMG_2815

V žádných kempech a už vůbec ne mimo ně, však není povoleno rozdělávat oheň. Naše naivní představa o tom, jak si náš road trip obytnou dodávkou spestříme každý večer pohodovým grilováním v kempech, se rozplynula s prvním střetnutím s realitou. “What? Bbq? No no, it’s not allowed here. Ale máme k dispozici kuchyňku…” A světe div se, ti bodří, o grilování ochuzení australané, si v té kuchyňce na plynových vařičích opravdu připravovali večeře! Byli jsme touto realitou upřímně šokováni. Především v porovnání s Amerikou, kde osobní gril najdete v každém kempu, a kde grilují prostě uplně všichni a všude.

IMG_4132

Ok, maso teda uděláme na plynu.

Australani milují fish and chips. Určite pozůstatek anglické kolonizace. A musím říct, že je zde opravdu vynikající. Smažené mořské potvory a ryby se rozpadají na jazyku a že je z čeho vybírat!

IMG_3315

IMG_2814

IMG_2816

Australské steaky jsou kapitolou samy o sobe. Australské hovězí plemene Angus je už pojem a australané jsou na něj náležitě hrdí. Na vlastní oči jsme viděli, jak se zde místním krávám daří, ty nekonečné plány přírody a polí, na kterých se svobodně pasou, už jen to musí být záruka kvalitního masa.

IMG_2813

IMG_3883

Například město Rockhampton je hlavním městem hovězího masa. Je to takový malý Taxas na východu Austrálie, kde pořádají rodea, hrají si zde na kovboje a mají vyhlášené Steakhausy. Ale jako na potvoru v neděli, když zrovna projíždíme městem, v Rockhamptnu chcípl pes, pardon kráva. Cestou tam jsme už natěšení na pořádný kus hovězího angusu a na tripadvisoru už máme vyhlídnuté ty nej top místa. Jenže je neděle a my zjišťujeme, že většina míst zavírá už ve 3 odpoledne a tak horko těžko hledáme nějaký otevřený Steakhouse. Nakonec najdem a skoro už beznadějné hledání uspokojíme 400gramovým steakem s ústřicovou omáčkou. Byl vynikající tak, jak jsme doufali.

IMG_3182

S kolokaním masem jsme se bohužel, v mém případě bohudík, na východním pobřeží nesetkali. Za to na silnicích jsme jich viděli spoustu. Nutno říct, že někteří spíš připomínali sekanou než klokana…